Bucataria Iordaniana

0 Shares
0
0
0

Zona araba este recunoscuta prin multitudinea de condimente folosite in bucatarie deci nici Iordania nu face exceptie.  Bucataria din aceasta zona este foarte elaborata si sofisticata.  Cultura gastromomica  reprezinta un factor principal in viata de zi cu zi si reflecta generozitatea si ospitalitatea arabilor.

Popoarele arabe sunt extraordinar de ospitaliere insa iordanienii ii intrec pe toti.  Astfel poti fii invitat  la masa chiar daca nu cunosti gazdele.  Pe mesele lor intalnim aperitive precum mezze,  placinete,  iaurturi, dulciuri, fistic,  precum si manaf – mancarea traditionala din carne de miel  cu orez si iaurt.

La majoritatea restaurantelor arabice din iordania servirea mesei incepe cu mezze.  Acest fel de mancare difera de la restaurant la restaurant insa ingredientele de baza sunt aceleasi : placinta araba, hummus, tahina, ceapa si lamaie.

[adsenseyu1]

Meze sau mezze  este o selectie de preparate, servite la Marea Mediterana, Orientul Mijlociu si Balcani  in calitate de cina,  micul dejun sau chiar pranz, cu sau fara bauturi.
Cuvantul acesta sa intalneste in toate bucatariile fostului Imperiu Otoman si inseamna : gust,  aroma,  savoare,  gustare.

 

[adsenseyu2]

Mansaf-ul este o mancare cu specific Iordanian.
Pentru Mansaf avem nevoie de :
1 kg carne oaie, sau miel cu os
500 gr Basmati orez ( cu bob lung)
1 capatana usturoi
750 gr iaurt gros de oaie sau bivolita

coaja de la o lamaie
2 linguri faina
1 lingurita seminte coriandru macinate
1 lingurita seminte chimion macinate
1 lingura sumak
muguri de pin
1 lingura baharat ( condimentele arabesti sau 7 spices )
sare
piper

Mod de preparare

Dupa ce carnea este spalata si portionata se pune la fiert impreuna cu condimentele : sumak, chimionul, coriandru, sare si piper.  Se lasa la fiert 1 ora.

Timp de 30 min orezul se lasa la inmuiat.

Dupa ce carnea a fiert o ora se scoate din oala si se lasa sa se scurga.

Iaurtul se anesteca cu apa de pe carne si faina , la foc mic, amestecand continuu pana da in clocot.

Se adauga bucatile de carne si se lasa la fiert 15-20 minute.

Intre timp se incalzeste cuptorul.

Orezul  se fierbe in apa impreuna cu coaja de lamiaie, sare si piper.

Se scoate carnea si se aseaza pe o tava lasand deopare sosul de iaurt in care a fiert.  Se piseaza usturoiul si se adauga peste carne.

Tava se pune  in cuptor pentru 5-10 minute pana cand carnea se rumeneste.

Se aseaza pe tava de servit orezul , dupa care peste el punem carnea de la cuptor si la urma sosul de iaurt.

0 Shares