Istoria cadourilor de Craciun

Istoria cadourilor de Craciun

0 Shares
0
0
0

Istoria cadourilor de Craciun
In luna decembrie, sintagma „ cadouri de Craciun ” se gaseste pe buzele tuturor. Fie ca suntem copii sau bunici, cu totii ne gandim sa oferim si sa primim cadouri de Craciun.

In cele ce urmeaza vom discuta, pe scurt, despre istoria cadourilor de Craciun.

Pentru foarte multi dintre noi, fie ca vrem sa recunoastem sau nu, Craciunul este despre cadouri. Copiii nu mai pot de nerabdare in asteptarea diminetii de Craciun. Adultii grijulii incep cu procurarea cadourilor inca din timpul verii, pe cand cei mai lenesi lasa totul pe ultima suta de metri.

Traditia oferirii cadourilor de Craciun dateaza din vremea in care cei trei crai au venit sa ofere cadouri micutului Iisus. Magii au calatorit la Bethleem pentru a oferi daruri nou-nascutului. Unele biserici ortodoxe rasaritene si tari europene sarbatoresc, inca, data traditionala a sosirii magilor, 6 ianuarie sau Ziua celor Trei Regi, in care oamenii isi fac codouri unii altora exact ca in ziua de Craciun.

[adsenseyu1]

Romanii isi faceau cadouri in timpul Saturnaliilor, iar calugaritele franceze din secolul al XIII-lea ofereau cadouri saracilor in ajunul zilei de Sfantul Nicolae. Cu toate acestea, oferirea cadourilor nu a devenit o traditie importanta, cum este astazi, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Cadourile erau, aparent, menite sa reaminteasca oamenilor de ziua in care magii i-au adus daruri lui Iisus, dar si de ziua in care Dumnezeu a oferit omenirii cel mai de pret cadou, pe fiul Său. Insa, in ciuda radacinilor crestine rationalizate ale oferirii cadourilor, aceasta practica a condus Craciunul la obtinerea semnificatiei de sarbatoare secularizata pe care o are astazi.

Magazinele au inceput sa puna anunturi tematice de Craciun in ziare pe la inceputul anilor 1820. Mos Craciun, popularul purtator de cadouri, a inceput sa-si faca si el aparitia in reclame si magazine douazeci de ani mai tarziu. In 1867, magazinul Macy din New York a ramas deschis in ajunul Craciunului pana la miezul noptii, permitand cumparatorilor intarziati sa poata achizitiona un cadou de ultim moment.

[adsenseyu1]

Astazi, Craciunul este o sarbatoare a schimbului de cadouri. Parintii cauta disperati jucariile preferate ale copiilor lor. Magazinele pun pe rafturi beteala si ornamentele inca de la inceputul lunii octombrie. Majoritatea comerciantilor se bazeaza pe realizarea de profituri in perioada concediilor de iarna pentru a compensa vanzarile scazute din timpul verii.

Aceasta independenta a facut ca ziua de Craciun sa fie considerata ca fiind cea mai importanta zi din aceasta perioada de vacanta, incorporand o interval de aproape 3 luni de pregatiri. Astfel, „sarbatorile de iarna”, cu toate vanzarile, decoratiile si Mos Craciunii in miniatura, au ajuns sa se intinda pe aproape un sfert din tot anul.

Pentru oamenii din Marea Britanie, Australia, Canada si Noua Zeelanda, sarbatorile nu se termina cu ziua de dupa Craciun. 26 decembrie sau Boxing Day reprezinta o zi in care se continua schimbul de cadouri si care este dedicata sportului.

Boxing Day reprezenta initial ziua de vacanta pentru servitori si alti oameni care au muncit de Craciun. Drept rasplata, acestora li se dadea liber si li se ofereau cadouri de catre angajatori. De asemenea, ziua de 26 decembrie este sarbatoarea Sfantului Stefan, sfantul patron al cailor.

0 Shares
You May Also Like