Cand se va opri asaltul supermarket-urilor

Cand se va opri asaltul supermarket-urilor

0 Shares
0
0
0

Cand se va opri asaltul supermarket-urilorCa un fidel cosumator  al stirilor media , nu pot sa nu remarc aparitia aproape zilnica pe plaiurile mioritice , a cate unui super, hypermarket , mall sau shopping city cum se intituleaza cele mai noi.

Acestea sunt ridicate in regim  de “foc automat” , cu ajutorul unor  armate de constructori si utilaje de constructii care mai de care mai sofisticate .

Majoritatea  s-au infiintat ca ciupercile dupa ploaie , la periferia marilor orase  iar  cele mai “darnice”, care au  stiut sa  se gudure pe langa  mai marii administratiei locale  , s-au putut infiltra chiar in interiorul acestora.

Utilaje de constructii profesionale au  defrisat suprafete considerabile din parcuri  , lasand in urma lor parcari auto si  market-uri din panouri tip sandwich.[adsenseyu1]

Am tot respectul pentru mesterii constructori , asfaltul parcarilor realizate de ei fiind superior celui turnat pe bani grei , platiti din buzunarul nostru , pe lungimea autostrazilor si  drumurilor nationale romanesti de catre  firmele “regilor asfaltului”(aici ma vad obligat sa mentionez produsele profesionale  comercializate pe Epinvest.ro)

Ceea ce  imi displace este  suprimarea “zonelor verzi”din marile orase , adevarate izvoare de oxigen ale aglomeratiilor urbane  , asfixiate de norul ucigas al gazelor de esapament  , consecinta unui trafic auto infernal.  Micile liziere de la marginea oraselor si suprafetele cu iarba verde  ale putinelor parcuri  ramase sunt primele victime ale obsesiei romanilor de a face cumparaturi.

Intr-o societate in care consumul a devenit religie iar productia a devenit o umbra fata de  anii comunismului , am cunoscut oameni care “isi vand  sufletul ” de dragul unei cafele baute la mall sau  pentru  o tura cu caruciorul printre rafturile  abundand de promotii ale market-ului.

Da , ati auzit bine , si-au “vandut sufletul”. Cum altfel poti defini  actiunea de a-ti vinde  cartile din vechea biblioteca  la anticariat sau chiar mai rau , la colecorii de hartie . Cum poti defini vanzarea  ceasului si decoratiilor bunicului  sau a mileurilor si bibelourilor bunicii la consignatii.

[adsenseyu1]

Veti spune ca salariile si pensiile sunt mici si  nu acopera cosul zilnic de cumparaturi. Poate ca da dar numai pentru cativa , care sunt cu adevarat bolnavi. Majoritatea insa  sunt acei “bolnavi” care cheltuiesc cel mai mult pe tigari , cafea si alcool.

In aceeasi ordine de idei , am cunoscut si  locuitori din zona rurala , posesori a suprafete de teren care pot fi cultivate cu diverse legume , care prefera sa cumpere legume  din market decat sa sape bucatica lui de glie , cultivandu-si legumele proprii. S-au emancipat  si taranii , majoritatea celor fara loc de munca  ocupandu-se cu  orice altceva , numai cu lucrul pamantului nu.

Puterea de cumparare a romanului  a scazut drastic in ultimii ani , criza mondiala fiind considerata principalul vinovat in acest sens. Totusi ,  toate cele peste cincizeci de  locatii  propice shoppingului din urbea mea  sunt arhipline iar toata lumea se vaita de lipsa banilor.

Paradoxal , aceasta lipsa a banilor nu poate opri romanul nostru  sa participe  la  fenomenul de shopping. Cu mic , cu mare  invadam aceste locatii , calcandu-ne in picioare pentru promotii , mai ceva ca la sfintele moaste , lasand plimbarea prin  ramasitele parcurilor pentru  altii.


Alte stiri actuale :

1. Auchan deschide la Ploiesti primul magazin remodelat din acest an
2. Un lanţ de supermarketuri face angajări. Află în ce oraşe se scot la bătaie posturile
3. Cinci supermarketuri din Berlin au primit mai multe cutii de banane pline cu cocaină
4. Bilantul comerciantilor dupa sarbatori. Suma lasata de romani in marile supermarketuri din tara

0 Shares
You May Also Like