Termostatul – Modul de operare

Termostatul – Modul de operare

0 Shares
0
0
0

Termostatul – Modul de operare
Poti face economii semnificative la facturile de caldura sau racire (in cazul aparatelor de aer conditionat) prin simpla resetare a termostatului atunci cand dormi sau cand esti plecat de acasa. Poti face asta in mod automat, fara sa sacrifici catusi de putin din confortul tau, instaland un setback automatic sau un termostat programabil.

Folosirea unui termostat programabil, are avantajul ca iti permite ajustarea timpilor de declansare a incalzirii sau racirii aerului, potrivit unui progam presetat.

Termostatele programabile de acest tip pot stoca in memorie si pot repeta de mai multe ori pe timpul unei zile, anumite presetari introduse de tine (pana la 6 moduri presetabile pe zi, probabil unele chiar si mai mult). Acestea pot fi rescrise sau suprascrise manual, fara a afecta programul zilnic.

Modul de operare general al termostatului.

[adsenseyu1]

Poti economisi foarte multa energie si bani mai ales in timpul iernii, setand termostatul la 20-21 grade Celsius sau aproximativ 68-70 grade Fahrenheit atunci cand esti activ si il poti seta putin mai jos, in timp ce dormi sau esti plecat de acasa.

Prin setarea termostatului cu cateva grade in minus atunci cand nu esti in locuinta, poti scuti intre 5 si 15% din costul facturilor pentru incalzire, calculat pentru tot anul. Aceasta strategie de setare a termostatelor este mai eficienta in tarile cu un climat temperat, mai degraba decat in cele cu un climat extrem.

In timpul verii, poti adopta aceeasi strategie, avand de aceasta data in prim plan aparatul tau de aer conditionat. Il poti seta sa pastreze aerul cald in locuinta atunci cand esti plecat (sau poate fi chiar oprit, dupa preferinte) si in acelasi timp, sa declanseze cu o setare de temperatura de pana la 26 grade Celsius, doar in momentul cand ajungi acasa si ai nevoie de racire.

Desi termostatele de acest tip pot fi setate si ajustate manual, cele programabile vor preveni orice fel de disconfort, prin setarea temperaturilor normale inainte ca tu sa te trezesti sau sa te intorci acasa, acest lucru conferindu-le un avantaj major fata de cele neprogramabile.

[adsenseyu1]

O conceptie gresita despre termostate este si aceea ca vor “lucra” mai greu o data ce au fost setate sa reduca temperatura, iar costurile economisite prin intregul proces de incalzire la temperatura normala atunci cand te intorci acasa, vor fi practic inexistente sau foarte mici. De fapt, este exact invers.

Pe masura ce temperatura din locuinta ta va scadea sub pragul normal pentru o anumita perioada, ea va pierde de fapt energie gradual in mediul incojurator. Cu cat mai mica va fi setata temperatura, cu atat mai lent va fi procesul de pierdere a energiei la exterior.

Deci cu cat locuinta ta va ramane la temperaturi mai mici, cu atat mai mult vei salva energie, deoarece casa ta a pierdut mult mai putina energie decat daca ar fi fost setata o temperatura mare la interior.

Acelasi concept se aplica si in cazul setarii termostatelor cu cateva grade mai sus pe timpul verii – o temperatura la interior mai mare va incetini fluxul de aer cald de la exterior spre interiorul casei tale, salvand energia aparatului de aer conditionat.

Un termostat Salus it600 rezolva foarte multe probleme de acest gen si ti-l recomandam cu incredere.

0 Shares
You May Also Like