Cum se face automatizarea cladirilor in constructii?

0 Shares
0
0
0

Automatizarea in constructii reprezinta controlul centralizat al sistemelor de incalzire, ventilare si de aer conditionat, al unei constructii. Vrei polizoare unghiulare de cea mai buna calitate? Intra pe Zyg.ro.

Obiectivele automatizarii unei constructii sunt imbunatatirea confortului ocupantilor si reducerea substantiala a consumului de energie dar si a costurilor de operare sau cresterea duratei/ciclului de viata a utilitatilor.

Sistemele de automatizare au fost denumite pe scurt BAS (building automation sau building management sistems). Automatizarea cladirilor reprezinta un exemplu foarte bun de sistem al controlului distributiv, intr-o retea de tip computerizata a device-urilor electronice concepute sa monitorizeze si sa controleze sectoarele mecanice, de securitate, de prevenire a incendiilor, de iluminare, etc.

Sistemele de tip BAS pastreaza climatul de la interiorul unei cladiri intr-un range specific, asigura iluminarea incaperilor in functie de numarul de ocupanti ai acestora (in absenta ocupantilor luminile se opresc), monitorizeaza performanta subansamblelor si posibilele defectiuni din sistem.

In cazul in care se depisteaza o anumita defectiune, se da alarma, iar staff-ul de mentenanta intervine pentru a rezolva problema. Un sistem de tip BAS poate reduce consumul energetic al unei cladiri dar si costurile de mentenanta ale acesteia, in timp ce o cladire fara un astfel de sistem, poate consuma energie mai multa.

Majoritatea centrelor comerciale, institutionale sau cladirile industriale construite dupa anul 2000, au in componenta un sistem BAS. Multe cladiri mai vechi au fost renovate si adaptate pentru includerea unui astfel de sistem, astfel ca in ziua de astazi sunt mult mai multe, nu numai cele noi.

O cladire controlata de un sistem BAS mai este numita si “cladire inteligenta” sau “constructie inteligenta”.

Cladirile comerciale si industriale au fost bazate inca de la inceputuri pe protocoale (standarde) robuste, ca de exemplu BACnet, in timp ce protocoalele proprietare (X-10 de exemplu), erau folosite la constructiile de case normale. Standardele recente de tip IEEE (in special IEEE 802.15.4, IEEE 1901 si IEEE 1905.1, IEEE 802.21, IEEE 802.11ac, IEEEE 802.3at) sunt folosite pentru a clasifica device-urile din retele sau cu capabilitati de networking.

Toate aceste sisteme sau in orice caz cele mai avansate dintre acestea, au capabilitati de transmitere a datelor prin retea si tot prin retea sunt controlate si sistemele principale, care sunt compuse din astfel de subansamble.

Conexiunile fizice din sistemele automate ale cladirilor au fost realizate la inceputuri prin fibra optica, cabluri de retea sau de tip RS 232, RS 485. Sistemele moderne se bazeaza mai degraba pe retele de tip wireless (fara fir) si pe networking heterogen de tip multi-protocol, asa cum este specificat in standardul IEEE 1905.1.

Aproape toate cladirile “eco” sunt concepute sa acomodeze sisteme de tip BAS pentru un management mai eficient al energiei consumate sau al conservarii aerului si apei. Aceste sisteme intrerup partial sau total consumul in cazurile in care cladirea este partial nefolosita (nelocuita) in timpul noptii si au capacitatea de a gestiona mult mai bine consumul de “varf”, din timpul zilei. La noi in tara aceste sisteme sunt implementate in cladirile administratiei publice, in banci sau alte institutii importante, desi si casele particulare au inceput sa le adopte, in special pentru un consum mai mic al energiei.

0 Shares
You May Also Like